Tuesday, March 22, 2011

berat badan semasa hamil

Sesaja je rasa nak update pasal berat badan aku masa mengandung ni.. rasanye takde la naik mendadak sangat.. tapi kalu dah naik, susah nak turun.. :)

- 15 Sep 2010 (1st time checkup)
56.2 kg
masa ni mabuk teruk jugak, makan suma rasa cam nak kuar balik..
2nd baby ni lagi teruk mabuknye dari masa mengandung aidil dulu.

- 13 Oct 2010
56 kg
masa ni berat aku turun 0.2 kg. yelah mana tak turun, makan sume kuar balik,
sampai kena amik ubat tahan muntah setiap pagi.. baru leh makan..

- 27 Oct 2010
56 kg
berat masih tak naik. tapi normal sebenarnya masa 3 bulan pertama kalau berat turun
sebab kita masih dalam frasa mabuk & loya2 kan.. macam mana nak makan tak ingat dunia.. :)

- 10 Nov 2010
56.7 kg
masa ni berat dah naik 0.7 kg.. usia kandungan dah masuk 4 bulan 1 minggu.. mabuk dan loya masih ada tapi dah kurang, tak macam dulu dah. dah boleh makan, dan dah stop amik ubat tahan muntah.
tapi pagi tu aku pitam, tak penah2 aku pitam.. dah la masa tu tengah beli nasi lemak kat gerai dekat ngan umah.. apalagi kecoh la sekejap, nasib baik takde apa2.. mana tak nye, aku jatuh bedebuk macam nangka busuk dah.. tau2 aku dah terduduk kat atas tanah.. habis depa panggil satu rumah aku datang kat situ.. segan pulak bila dah ok.. :) aku tak sangka la boleh pitam, sebab dalam sejarah hidup aku belum pernah jadi.. hehehe.. terus tak jadi laki aku pg keja, kena la teman aku g klinik kan.. time ni la mengada2 lebih.. haha.. ;)
masa ni 1st time scan, tapi doktor tu teruk, langsung tak cakap apa kat aku. aku tanya dier wat dek jer sebab sibuk bersembang ngan patient lain!! maklumlah sama bangsa ngan dier.. dah la tulisan cam cakar ayam.. macam la aku paham nak baca. yang aku paham rpt scan 1 bulan lg jer.. nasib baik la aku ni penyabar orangnye... mudah2an anak aku pun mengikut nanti.. :)

- 8 Dec 2010
59.3 kg
amik hah, naik sekali 2.6 kg.. hehe.. masa ni dah masuk 5 bulan 1 minggu. selera makan dah ok, apalagi makan jela kerja nya.. :) tapi masa ni paras hemoglobin aku pulak yang turun.
cuma 10.6 g jer, paras normal mesti atas 11 g. kad aku dah tukar sticker warna hijau..

- 28 Dec 2010
60.3 kg
berat ok jer, cuma naik 1 kg.. masa ni dah 6 bulan. scan untuk 2nd time.. pertumbesaran baby normal.. suma okay, cuma tak nampak lagi jantinanye.. dier nak nyorok dulu kot.. tapi aku pun tak kisah la baby boy @ girl.. janji sihat sudah.. tp kalu kali ni girl ok gak.. bleh la aku berehat panjang2 lepas ni.. hehehe..

- 05 Jan 2011
62 kg
berat naik 1.7 kg. masa ni dah 6 bulan 2 minggu. paras hemoglobin aku pun dah normal balik, jadi 11.4 g . okay la, harap2 lepas ni dier maintain jer..

- 09 Feb 2011
63.6 kg
berat naik 1.6 kg. masa ni dah 7 bulan 3 minggu. perut aku dah nampak besar sangat time ni..
suma kata takut aku bersalin awal.. :)

- 23 Feb 2011
63.5 kg
berat turun 0.1 kg.. dah dier turun plak.. masa ni dah 8 bulan 1 minggu.. tapi takde apa2 yang membimbangkan.. mungkin sebab aku kurang sikit selera makan time ni.. mungkin baby aku nak diet kot.. ;) sekarang dah mula catit carta gerak anak.. baby aku memang aktif dalam perut, berpusing2 kat dalam.. kadang2 sampai nampak berbonjol2 kat perut.. ;)

- 09 Mar 2011
64.3 kg
berat naik 0.8 kg jer.. masa ni dah masuk 8 bulan 3 minggu.. suma okay jer, bila dah dekat ni rasa cam tak sabar nak bersalin cepat2.. hehe..;)

- 23 Mar 2011
64.9 kg
berat naik 0.6 kg. masa ni dah masuk 9 bulan 1 minggu.. 3rd time scan, baby sume okay.. gerak pun aktif, cume still tak nampak jantina dier.. doktor tu bleh cakap, "dier taknak tunjuk la.. mungkin baby girl kot".. (berbunga2 hati aku dgr.. senyum sampai telinga.. hehe..) tp takut nak berharap lebih2.. takpe la, ibu tunggu kamu lahir jelah yer sayang..;)

-30 Mar 2011
ni kalu tak bersalin lg, bleh la update k.. harap2 dapat g kenduri cik Erina dulu br bersalin.. ;)


p/s: harap2 masa berpantang nanti bleh la dapatkan berat sebelum mengandung balik.. rindu nak pakai seluar2 lama.. buat masa sekarang ni bleh tengok jelah seluar tu kan.. hahaha..;)

2nd p/s: masa mengandung aidil dulu, berat sebelum mengandung 50 kg, berat terakhir sebelum bersalin 61 kg. berat selepas berpantang 54 kg.. tak berjaya dapatkan berat asal.. susah tau.. kalau dah naik... mimpi jelah nak turun balik.. tambah lagi aku ni time tu malas sikit nak berbengkung.. pakai bengkung moden jer, pastu berangan nak nak dapat body solid balik.. haha.. :)

2 comments:

  1. B..jeles tau, mengandung 9 bulan pun berat x samapi 70 kg, ena yg lom ngandung ni pun dah 60kg, kalo ngandung nanti mesti cam di pam2kan..hehe..

    Dah darat dah b..semoga semuanya selamat n ena dokan moga b n baby sehat nanti ;) b ada dapat x msg ena? ena nak alamat, nak pos kad ;)

    ReplyDelete
  2. @Ena : Amin.. time kasih banyak2 doakan b.. harap2 semua selamat & dipermudahkan.. :)

    ena kalu pregnant mesti comel.. hehe.. cepat2 sikit tahun depan bleh dapat baby.. leh join kelab ibu2 sedunia.. hehe.. (xsbr nak tgk ena memboyot cam b..haha ;p)

    ReplyDelete