Friday, June 18, 2010

Hobi Baru AiDiL

Baru2 ni AiDiL dah dapat hobi Baru... bagus2 tapi agak merisaukan.. kalu nenek dan ibu dah tak kasi.. pandai dier tukar cara nak dapat kan favourite place dier... contohnyer macam nie...

AiDiL : bu..bu.. wuah.. wuah... (ibu.. buah..)

Ibu : aidil nak buah ape? xpayah la.. td kan dah makan buah..

AiDiL : nak...! bu... wuah..
(sambil menarik2 tangan ibu... nak ajak g dapur)

Ibu : jelah2.. jom2.. aidil nak buah ape?

Lalu, ibu pun membawa aidil ke dapur untuk mengambil buah... tetapi anak bujang kecik ni ada agenda lain yang tersembunyi sebenarnye... kecik dah panjang akal ni... bila ibu bukak jer favourite place dier... terus dengan jayanye dier melepakkan dirinye di situ...

ini lah tempatnye....




Tarra.. seronok duk kat sini... sejuk..


saya minum air soya


tgk stokin saya lain2.. hehe


sedap.. awak nak tak?


Ini lah hobi baru AiDiL... suka sangat dier duduk kan peti ais ni.. sejuk agaknyer.. tambah2 lagi
kalau masa tengah hari.. inilah benda yang suke dier buat... risau jugak, tapi kena temankan dier
la plak.. AiDiL duduk dalam peti ais ibu duduk kat depan peti ais.. dah macam port baru
melepak
plak.. ada sesiapa nak join kami berdua?? jom la kita sama2 lepak kat depan PETI AIS..


Saturday, June 12, 2010

Hikmah Penyusuan Susu Ibu

Discrete Breastfeeding - Baby Nursing Photo

susu ibu adalah susu yang "TERBAIK" untuk bayi.


Aku rasa seorang ibu harus memberi yang terbaik untuk anaknya. Melalui pengalaman sendiri, pada mulanya aku juga rasa ragu dengan kemampuanku sendiri.. Dalam hati sentiasa bertanya pada diri sendiri....
Boleh ke aku susukan anak ku nanti?
kalu takde susu nanti macammane?
kalau dier tak kenyang?
kalau nak menyusu depan orang macammane? malu.. segan..

Dan bermacam2 soalan lagilah yang timbul...
Tambahan pula aku tiada sumber terdekat untuk dirujuk atau dijadikan role model.. keluarga pada mulanya tak menyokong niatku untuk fully breastfeeding anakku.. tapi disebabkan aku ni degil,keras kepala dan tak makan saman.. hehe.. aku terus kan niatku yang murni tu... o____0

Aku ingat lagi pengalaman pertamaku menyusukan Aidil.. memang agak mengelabah aku dibuatnye. Bayangkan aku memang takde pengalaman langsung, yang ada cume teory yang belum dipraktik kan yang aku dapat dari sumber2 pembacaan.. berpeluh2 aku dibuatnye bila aidil tak dapat menyusu dengan lancar.. mungkin caraku salah @ aidil belum pandai menyusu dengan baik.. Aidil menangis mungkin marah dan lapar.. lagilah aku makin panik.. tapi aku kuatkan semangat dan berdoa dalam hati.. aku rasa hampir sejam aku bertungkus lumus menyusukan anakku.. dan akhirnya aku berjaya.. Aidil pun sambung tidur selepas kekenyangan.. aku rasa sangat bahagia menjadi seorang ibu... hatiku berbunga2.. rasa sakit selepas bersalin pun dah tak rasa (sekejap jelah pastu sakit balik..hehe).. Tapi memang bestlah.. pengalaman camni takkan dapat rasa kalau kasi anak kita minum susu lembu a.k.a formula kan?

Sebab itu aku amat2 menyokong penyusuan susu ibu.. Berbaloi2... sekarang aidil dah berumur 1 tahun 8 bulan 4 minggu 1 hari, dan dier masih menyusu dengan ku... sekarang dah tak susah macam first time susukan dia.. macam2 cara dah dier tunjuk masa menyusu.. menonggeng pun boleh menyusu.. Mudah jer, tak perlu dibancuh, tak perlu botol and its so natural and ready made...

Hubungan anak dan ibu pun amat rapat, walaupun ibu bekerja.. Aidil kalau aku sampai je kat rumah dier terus happy dan buat muka comel sambil tarik tangan aku ajak baring nak menyusu.. dan ia amat menbahagiakan.. rasa hilang semua penat bila tengok gelagat dia.. its a wonderful feeling..

“Mengikut kajian, ibu yang menyusu sekurang-kurangnya enam bulan pertama selepas kelahiran akan lebih langsing berbanding ibu-ibu yang tidak memberi susu badan kepada bayi mereka."

Aku amat suka membaca statement diatas.. dan ianya memang betul kerana penyusuan susu ibu memang membantu menurunkan berat badan selepas bersalin.. tak perlu susah2 ber diet kan.. hehehe..Memang banyak hikmahnye memberi anak kita susu ibu.. sekurang2nye berilah pada masa 6 bulan pertama.. Pengalaman akan mengajar manusia menjadi lebih baik dari sebelumnyer.. Dan pengalaman jugalah guru yang terbaik dalam mengajar kita menghargai hidup ini.... yang entah bila akan berakhir, tiada siapa yang tahu...

Cute Icons

Baby Blinkies