Saturday, June 12, 2010

Hikmah Penyusuan Susu Ibu

Discrete Breastfeeding - Baby Nursing Photo

susu ibu adalah susu yang "TERBAIK" untuk bayi.


Aku rasa seorang ibu harus memberi yang terbaik untuk anaknya. Melalui pengalaman sendiri, pada mulanya aku juga rasa ragu dengan kemampuanku sendiri.. Dalam hati sentiasa bertanya pada diri sendiri....
Boleh ke aku susukan anak ku nanti?
kalu takde susu nanti macammane?
kalau dier tak kenyang?
kalau nak menyusu depan orang macammane? malu.. segan..

Dan bermacam2 soalan lagilah yang timbul...
Tambahan pula aku tiada sumber terdekat untuk dirujuk atau dijadikan role model.. keluarga pada mulanya tak menyokong niatku untuk fully breastfeeding anakku.. tapi disebabkan aku ni degil,keras kepala dan tak makan saman.. hehe.. aku terus kan niatku yang murni tu... o____0

Aku ingat lagi pengalaman pertamaku menyusukan Aidil.. memang agak mengelabah aku dibuatnye. Bayangkan aku memang takde pengalaman langsung, yang ada cume teory yang belum dipraktik kan yang aku dapat dari sumber2 pembacaan.. berpeluh2 aku dibuatnye bila aidil tak dapat menyusu dengan lancar.. mungkin caraku salah @ aidil belum pandai menyusu dengan baik.. Aidil menangis mungkin marah dan lapar.. lagilah aku makin panik.. tapi aku kuatkan semangat dan berdoa dalam hati.. aku rasa hampir sejam aku bertungkus lumus menyusukan anakku.. dan akhirnya aku berjaya.. Aidil pun sambung tidur selepas kekenyangan.. aku rasa sangat bahagia menjadi seorang ibu... hatiku berbunga2.. rasa sakit selepas bersalin pun dah tak rasa (sekejap jelah pastu sakit balik..hehe).. Tapi memang bestlah.. pengalaman camni takkan dapat rasa kalau kasi anak kita minum susu lembu a.k.a formula kan?

Sebab itu aku amat2 menyokong penyusuan susu ibu.. Berbaloi2... sekarang aidil dah berumur 1 tahun 8 bulan 4 minggu 1 hari, dan dier masih menyusu dengan ku... sekarang dah tak susah macam first time susukan dia.. macam2 cara dah dier tunjuk masa menyusu.. menonggeng pun boleh menyusu.. Mudah jer, tak perlu dibancuh, tak perlu botol and its so natural and ready made...

Hubungan anak dan ibu pun amat rapat, walaupun ibu bekerja.. Aidil kalau aku sampai je kat rumah dier terus happy dan buat muka comel sambil tarik tangan aku ajak baring nak menyusu.. dan ia amat menbahagiakan.. rasa hilang semua penat bila tengok gelagat dia.. its a wonderful feeling..

“Mengikut kajian, ibu yang menyusu sekurang-kurangnya enam bulan pertama selepas kelahiran akan lebih langsing berbanding ibu-ibu yang tidak memberi susu badan kepada bayi mereka."

Aku amat suka membaca statement diatas.. dan ianya memang betul kerana penyusuan susu ibu memang membantu menurunkan berat badan selepas bersalin.. tak perlu susah2 ber diet kan.. hehehe..Memang banyak hikmahnye memberi anak kita susu ibu.. sekurang2nye berilah pada masa 6 bulan pertama.. Pengalaman akan mengajar manusia menjadi lebih baik dari sebelumnyer.. Dan pengalaman jugalah guru yang terbaik dalam mengajar kita menghargai hidup ini.... yang entah bila akan berakhir, tiada siapa yang tahu...

Cute Icons

Baby Blinkies



6 comments:

  1. :) Suka baca! hee.tol lah..org yg menyusu anak cepat kurus..tak yah jaga badan pas bersalin..bagus lah B ni..keje n study lagi pun still bg susu badan kat aidil smpai nak masuk 2 tahun. Kagum2! Keep it up b ;))

    ReplyDelete
  2. tq sbb sudi baca & komen...hehe..
    mmm, pas ni blehla ena praktikkan plak ek..
    memang berbaloi2.. ;)

    ReplyDelete
  3. tq baby follow blog mar...mar follow baby balik... mar paling suka post nih....ya mar pon sempat menyusukan Raihanna sampai 1 tahun 5 bulan...mmg berbaloi-baloi...jimat susu n rasa bangga jadi ibu.....org xmenyusukan anak xkan rasa kepuasan tu kan b?...tp skrang Raihanna dah minum susu mak lembu dah...heheheehe

    ReplyDelete
  4. @ mar tq, sbb sudi baca & komen... b pun suka baca blog mar..

    betul3x.. mmg berbaloi2... :-)

    ReplyDelete
  5. bila tgk gambar tu..rasa geli kat dada.

    hahaaha..

    ReplyDelete
  6. @StingRay

    amboi.. bagusla camtu, tgkla gambo tu selalu ek..
    senang ckit xpayah orang geletek awak dah geli..
    kihkihkih.. ;p

    anyway thanks for visiting.. :)

    ReplyDelete