Esok cuti... ingat nak cuba try resepi ni... tgk pics muffin tu nampak sedap jer kan..
:)
ish.. ish.. tak sabar rasanya... kalau la gambar ni bleh makan.. kan sedap.. Nyum..Nyum..
:)
ish.. ish.. tak sabar rasanya... kalau la gambar ni bleh makan.. kan sedap.. Nyum..Nyum..
Muffin coklat pisang
Credit to:yani@myresipi.com
muffin coklat dengan pisang
Bahan-bahan ( 10 biji )
- 100g pisang
- 100g tepung gandum
- 50g mentega-cairkan
- 20g serbuk koko
- 50g gula halus
- 1 biji telur- suhu bilik
- 1 sudu kecil baking powder
- 50ml susu segar
- walnut secukupnya (optional)
Cara-cara
- Panaskan oven sehingga 180C. Pukul sedikit telur dengan garfu- tak perlu kembang.
- Masukkan gula, tepung gandum, serbuk koko dan baking powder ke dalam plastik. Tutup mulutnya dan goncang biar semuanya sebati
- Masukkan pisang ke dalam mangkuk. Lenyekkan dengan garfu.
- Masukkan pula susu segar ke dalam pisang tadi dan kacau
- Kemudian masukkan pula telur. Kacau biar sebati.
- Lepas tu masukkan pula tepung yg dalam plastik tadi dan kacau.
- Akhir sekali masuklah mentega cair tadi. Kacau biar sebati. Kemudian dengan sudu cedukkan ke dalam muffin cup. Isikan dengan 2/3 penuh.
- Letakkan walnut di atas setiap bekas muffin tadi. Bakar selama 25-30 minit.
P/s: semenjak mengandung baby 2nd ni.. asyik mengidam nak masak2 and makan jer.. tambah2 lagi kalu tgk gambar kek.. rasa cam nak makan jer .. :)
No comments:
Post a Comment